Inca un produs romanesc inregistrat si protejat la nivel european. Este vorba de „Salata cu icre de stiuca de Tulcea”, inregistrata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021.
„Salata cu icre de stiuca de Tulcea este specifica prin reteta, materii prime, ingrediente si metoda de preparare. Conform retetei traditionale are o proportie specifica de 29% icre, formata din minim 15% icre de stiuca si 14% icre de peste deltaic.
Salata cu icre de stiuca de Tulcea este o crema de culoare alb, alb-galbui obtinuta din minim 29% icre din care min. 15% icre de stiuca cu bobul intreg si 14% icre de peste deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babusca, rosioara, icre de crap neformate – si familia Percidae – salau, biban), in amestec cu ulei de floarea-soarelui, apa carbogazificata, sare gema neiodata si zeama de lamaie.
Denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului” spune MADR.
Incepand cu data de 06.07.2018 produsul “Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale.