3

Ce inseamna pescuitul, de cate feluri este pescuitul, cate tipuri de pescari sunt. Mic indrumar legislativ de definitii pentru a evita confuziile frecvente.

Pentru inceput, vom preciza ce inseamna pescuitul, asa cum este definit el in Ordonanta de Urgenta nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura, actualizata prin Ordonanta de Urgenta nr. 85 din 23 noiembrie 2016.

Pescuitul este activitatea de extragere a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, cu respectarea masurilor pentru protejarea, conservarea si regenerarea resurselor acvatice vii.

In contextul OU 23/2008 actualizata, pescuitul se imparte in 3 categorii:

 • pescuit comercial – definitie: activitati de exploatare comerciala a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale;
 • pescuit recreativ – definitie: activitati necomerciale de pescuit care exploateaza resursele acvatice vii in scop recreativ sau sportiv;
 • pescuit in scop stiintific – definitie: extragerea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale si din amenajarile piscicole, conform planului anual aprobat, in orice perioada a anului, inclusiv in perioadele de prohibitie, in orice zona, pentru orice specie acvatica, la orice varsta si dimensiune, cu utilizarea oricaror metode, unelte, dispozitive si plase de pescuit, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, in baza autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific.

Pe langa cele 3 categorii definite in OU 23/2008 actualizata, in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se mai practica si pescuitul pentru consum familial, asa cum este el definit prin Ordinul nr.975 din 22 iunie 2010 pentru aprobarea Normelor privind practicarea activitatii de pescuit pentru consumul familial in Rezervatia Biosferei Delta Dunari.

Cum sunt definiti pescarii in legislatia romaneasca:

 • pescarul comercial – definitie: este persoana autorizata sa desfasoare activitati de exploatare comerciala a resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale. Nu exista in contextul Ordonantei 23/2008 actualizata definitia pescarului profesionist, acesta fiind asimilat pescarului comercial.
 • pescarul recreativ – definitie: este persoana fizica detinatoare a unui permis de pescuit recreativ (OU 23/2008 actualizata);
 • pescarul in scop stiintific – definitie: este persoana atestata pentru practicarea pescuitului in scop stiintific, in baza autorizatiei speciale de pescuit in scop stiintific (definitie extrasa din contextul OU 23/2008 actualizata)
 • pescarul familial – definitie: este acea persoana cu domiciliul stabil in perimetrul RBDD, detinatoare de permis de pescuit pentru consumul familial eliberat de catre ARBDD. (definitie extrasa din contextul Ordinului 975/2010)
 • pescarul sportiv – definitie: Spre deosebire de pescuitul recreativ, pescuitul sportiv presupune ca cel care il practica sa detina licenta de pescar sportiv eliberata de Federatia Romana de Pescuit Sportiv (conform Deciziei CCR nr. 693/2016 ). Art 14 din Legea nr. 69/2000 privind educatia fizica si sportul precizeaza printre altele ca sportivul profesionist este cel care pentru practicarea sportului respectiv indeplineste urmatoarele conditii: obtine licenta de sportiv profesionist si incheie cu o structura sportiva, in forma scrisa, un contract individual de munca sau o conventie in conditiile Codului civil. 

Ce acte reglementeaza permisele/licentele de pescuit:

 • Permisul de pescuit recreativ este reglementat prin Ordinul nr. 60 din 8 martie 2017 privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului recreativ in habitatele piscicole naturale, cu exceptia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. 
 • Permisul de pescuit recreativ pe teritoriul RBDD este reglementat prin Ordinul nr. 610 din 19 mai 2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările şi serviciile prestate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.
 • Licenta de pescar sportiv este reglemetata prin Ordinului MTS nr. 438/2018 pentru aprobarea Metodologiei privind eliberarea autorizatiei de sportiv de performanta.
 • Autorizatia speciala de pescuit in scop stiintific este reglementata prin Ordonanta de Urgenta 23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura, actualizata prin Ordonanta de Urgenta nr. 85 din 23 noiembrie 2016.
 • Permisul de pescuit pentru consumul familial in RBDD este reglementat prin Ordinul nr.975 din 22 iunie 2010 pentru aprobarea Normelor privind practicarea activitatii de pescuit pentru consumul familial in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
 • Licenta de pescuit comercial este reglementata prin Ordinul nr. 807/2016 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicării pescuitului comercial in habitatele piscicole naturale, cu excepția ariilor naturale protejate.
 • Licenta de pescuit comercial pe teritoriul RBDD este reglementata prin Ordinul nr. 126/807/2017 pentru aprobarea Normelor privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului in vederea practicarii pescuitului comercial in habitatele piscicole naturale din ariile naturale protejate.

Nota: orice completare este binevenita.

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. Taxa de inscriere si eliberare permis este in Valcea de 100 ron.Cum s-a ajuns la acest pret ? Si din cate am constatat este monopol pe pescuitul de agrament. Nu este nici o scutire referitor la pret ,cat despre braconieri lucreaza fara …..permis !

 2. Ar trebui facute câteva precizări, pentru că OUG 23/2008 a fost măcelărită și amestecată așa că cu mare greutate se mai poate intelege ceva.
  1. Pescuitul sportiv este recunoscut ca sport național și este reglementat prin Legea nr. 69/2000, statutul și regulamentele Federației Române de Pescuit Sportiv. Acesta se practică la nivel de amatori, nefiind un sport profesionist.
  2. OUG 23/2008 așa cum este acum, nu prevede că pescarul recreativ poate reține capturile. Singurii pescari care pot reține capturi sunt pescarii sportivi (art. 24 lit.e din OUG 23/2008)
  3. Asociatiile care practică pescuitul in scop recreativ nu au concesionat habitate piscicole naturale, ci doar dreptul de utilizare a resurselor acvatice vi în scop recreativ. Utilizare nu inseamnă exploatare, nici administrare nici concesionare , nici gestionare. A utiliza înseamnă a prinde și elibera, pentru că dacă reții captura, înseamnă că o exploatezi.
  4. Prohibiția nu operează în cadrul pescuitului sportiv. Această prohibiție se aprobă prin Ordin comun al MADR și MMAP și se aplică doar pescuitului recreativ, pescuitul sportiv nefiind prohibit.
  5. De reținut este că practicarea pescuitului sportiv fără licență și autorizație este infracțiune (art. 64 lit.a din OUG 23/2008).
  5. CCR a recunoscut Regulamentul de organizare și practicare a pescuitului sportiv din România ca act de reglementare a pescuitului sportiv la nivel național. Aviz organizatorilor de manifestări sportive și cluburilor sportive care sunt sau nu afiliate la federație. Obligativitatea autorizării sportivilor și înregistrarea acestora în Registrul de evidență al sportivilor de performanță la FRPS este general valabilă.

  Vă place cum a ajuns OUG 23/2008 pentru a satisface anumite interese?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole din sectiune

ULTIMELE COMENTARII

Va recomandam sa cititi

Cum a fost la Cormoran Resort din Uzlina, Delta Dunarii

Ani de-a randul am vazut din viteza barcii resortul Cormoran, avand drumuri in alte parti ale Deltei si de fiecare data cand am trecut pe langa el mi-am propus sa-l vizitez. Faptul ca a fost un pionierat in turismul din Delta Dunarii, ca in spatele acestui…