Cea mai buna saramura de biban iese atunci cand o prepari la focul de lemne (sau carbuni). Nu vreau sa ma duc mai departe cu ideea si sa o dezvolt mutand gratarul pe malul Dunarii, asa ca ramanem la conceptul unei saramuri de biban preparata undeva la curte in aer liber. Asa cum spune reteta avem nevoie de cativa bibani grasani, 4-5 rosii care cantareasc aproximativ ½ kg, 2 ardei grasi si galbeni ca dau mai bine la servit, 2 capatani de usturoi mai micute, ardei iute (in functie de cum va tine ficatul), 1 legatura patrunjel verde, piper, cimbru si desigur sare.
Bibanii se curata de intestine, sa spala, se zvanta, se sareaza bine si se arunca pe gratarul bine incins. Langa ei se vor perpeli la jar domol rosiile si ardeii grasi. Ca sa nu va plictisiti, puneti si un litru de apa cu piper si cimbru la fiert.
Ca un pont haideti sa va spun cum sa curatati bibanii instant. Cu un cutit mic si bine ascutit se cresteaza pestele inainte de orificiul dorsal astfel incat sa-i taiem matul din dotare. Apoi tinandu-l cu burta in sus se face o crestatura adanca sub cap, i se desfac in lateral operculii si cu cutitul printr-o miscare circulara se “aduna” branhiile si tinand cu degetul mare se trag intestinele din peste. Pam, pam! Este chestie de exercitiu si pana la urma o sa va iasa manevra.
Legumele coapte se curata de coaja, rosiile se vor taia marunt iar ardeii in fasii. O parte (3/4) se aseaza intr-o tava inalta. Peste patul de legume se astern pestii copti. Daca s-au ars mai mult decat va face placere, ii curatati frumusel de partile intunecate. Turnati apa clocotita (necesara cat sa acopere putin bibanii) , adaugati restul de legume coapte si mai lasati pe foc pret de un clocot. Luati tava de pe foc, presarati patrunjel verde tocat si ardeiul iute tocat si el in rondele subtiri. Tot la final adaugati si usturoiul metamorfozat in mujdei. Desi va tenteaza, va recomand sa nu bateti usturoiul cu ulei ci sa faceti mujdeiul simplu doar cu sare si apa.
Lasati toata compozitia minim ½ ora la odihnit ca aromele sa se imbine in cel mai placut mod. Saramura de biban se poate servi dupa preferinta rece sau calda. Sau cu mujdei, cu otet, cu un plus de ardei iute. Si neaparat cu mamaliga. Sa aveti pofta.
Linkuri utile: mujdei de usturoi & mamaliga
Se confirma: a fost biban de delta. Si a fost delicios 🙂
Cea mai buna saramura iese din biban! Si sa fie biban de delta.