Chefalul este un peste de mare cu o carne foarte gustoasa si aromata. In Delta Dunarii, face parte din meniurile pensiunilor/hotelurilor din localitatile care au acces la Marea Neagra, Sfantu Gheorghe, Sulina, Gura Portitei.
CUPRINS:
Iata o reteta de saramura pescareasca de chefal, asa cum o prepara pescarii dobrogeni.
Ingrediente reteta culinara Saramura pescareasca de chefal
- Chefal proaspat
- 3-4 ardei grasi
- 1kg de rosii
- 400g suc de rosii
- 2-3 ardei iuti
- Cativa catei de usturoi
- Parunjel verde
- Sare, piper, cimbru
Preparare reteta culinara Saramura pescareasca de chefal
Chefalul curatat de solzi si mate, bine spalat si bine sarat il punem pe gratarul incins. Daca folosim o tava, o tigaie, sarea grunjoasa o vom presara pe tava. Legumele se coc si ele pe gratar/tava.
Cand sa facut chefalul, il scoatem intr-o tava cu marginile inalte sau intr-o cratita incapatoare. Legumele coapte se curata de coaja, ardeii grasi se taie in bucati mai mari iar rosile se zdrobesc cu furculita sau se toaca in bucati mai mici. Pentru impactul vizual, folosim ardei gras galben. Legumele se adauga in tava/cratita langa peste. Adaugam si ardeiul iute tocat. Zdrobim cativa catei de usturoi si ii adaugam si pe acestia impreuna cu pestele si legumele.
Zeama saramurii de chefal se prepara foarte usor
Apa clocotita, in care adaugam un praf de sare, piper, cimbru si sucul de rosii. Dam intr-un clocot si turnam apa clocotita in tava cu peste si legume, cat sa acopere un pic compozitia, acoperim bine si lasam sa infuzeze toate aromele minim ½ ore. Va rezulta o explozie de arome, desigur la modul figurat 🙂
Cand serviti, presarati si putin patrunjel verde. Faceti si-o mamaliga, nu se poate sa mancati saramura de peste fara ea. Sa aveti pofta!
Din chefal, am mai mancat acum ceva vreme in Sfantu Gheorghe un storceag, reteta o gasiti aici.