Sulina

Important port fluvio-maritim, orasul Sulina este situat in partea de Est a Deltei Dunarii, pe tarmul de Vest al Marii Negre (la 900 m. fata de apele acesteia), fiind orasul situat la cea mai joasa altitudine din Romania, respectiv 3.5 m, la gura de varsare al bratului Sulina in Marea Neagra.

Prima atestare documentara (anul 950) a orasului Sulina, o reprezinta un document din timpul imparatului bizantin Constantin Porfirogenetul - "De Administrando Imperi" .
Un document turcesc din 1745 vorbeste de existenta unui far, pe care localniicii trebuiau sa il ingrijeasca si chiar se ocupau de strangerea cerii necesara la iluminat. Se mai vorbeste in unele documete si de un far, probabil altul, tot la Sulina in 1802. Un alt document de legislatie internationala, care nominalizeaza Sulina ca port fluvio - maritim si pune bazele navigatiei libere pe Dunare il reprezinta Conventia ruso - austriaca incheiata la Sankt Petersburg in anul 1840.
 
Amenajarile intreprinse dupa proiectul inginerului Ch. Hartley pentru rectificarea bratului Sulina au determinat si dezvoltarea portului de la gura centrala a fluviului. In anul 1856, prin Tratatul de la Paris se infiinteaza la Sulina Comisia Europeana a Dunarii (CED), conferind orasului statut de neutralitate pe timp de pace si razboi si statutul de port liber, permitand astfel o rapida dezvoltare economica.

Primul razboi mondial, duce la desfiintarea CED in 1939 si pierderea neutralitati.
In timpul celui de-al 2-lea Razboi Mondial, orasul Sulina devine punct strategic militar, fiind grav afectat de bombardamente. Intra sub influenta sovietica dupa incheierea razboiului.

In prezent, orasul trece printr-o perioada de acomodare a vietii socio-economice, constatandu-se o migratie a populatiei, datorita declinului economic din ultimii ani.

Acces in localitate:
Accesul se face numai pe cale navigabila.

Puncte de interes turistic:
 • Biserici - Biserica Sf. Nicolae, construita in 1863-1868, restaurata in 1923. Catedrala ortodoxa Sf. Nicolae, construita in 1933-1934, in stil bizantin;
 • Palatul Comisiei Europene a Dunarii de Jos - Monument de arhitectura laica, construit in 1860 de Comisia Europeana a Dunarii, in stil neoclasic;
 • Farul Vechi- Monument istoric, a fost construit in 1878, de atunci fiind refacut de doua ori. La vremea respectiva se afla in apropierea punctului de varsare a Dunarii in mare. Astazi se afla la peste 1,5 km de tarmul marii. Emite o lumina alba, fixa, vizibila in noptile senine pe o raza de 36 km. Lumina este plasata in focarul a 27 oglinzi parabolice construite din metal lustruit;
 • Farul nou - Obiectiv de arhitectura laica. Farul nou este o constructie moderna de 59 m inaltime. A fost construit in 1982 ca far maritim;
 • Farul de pe digul de Nord -  a fost construit in anul 1887.
 • Plaja - Plaja are o latime de circa 100 m, in descrestere spre sud si o lungime de circa 4.2 km. Nisipul are granulatie fina. Plaja este dotata cu grupuri sanitare si dusuri si este situata la 2 km departare de oras;
 • Cimitirul maritim - un ansamblu de monumente funerare;
 • Din Sulina se poate merge la padurea Letea, la lacul Lumina, lacul Rosu si lacul Puiu.
   
 Localizare pe harta:
 
Galerie foto orasul Sulina:
 
     
     
  
    Imagini Romeo Huidu

Galerie fotografii aeriene orasul Sulina:

   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   

 imagini Aeroclubul Aviator Adrian Savulescu
Fotografii de
© Valeriu Leonov
    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

 • o pagina dedicata;
 • puteti adauga promotii, oferte
 • galerie foto dedicata;
 • nu exista intermediari
 • optimizare pentru motoarele de cautare;
 • link direct catre site-ul dumneavoastra;
 • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site