Zonele carstice din Dobrogea – Pesteri din Dobrogea de Nord

Calcarele ocupa 13% din suprafata Dobrogei. Ele sunt in mare parte acoperite de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune. Pe aceste calcare s-a grefat o mare diversitate de forme de relief, inclusiv forme carstice : “inselberguri”, “canarele”, ceaire, peste 59 de pesteri lipsite de concretiuni, carst fosil, etc., care sporesc interesul oamenilor de stiinta si al turistilor, mai ales dupa descoperirile facute recent in sudul Dobrogei, in pestera Movile.

In ciuda puternicei sale dispersari - sub forma de petice sau fasii alungite pe vai – calcarul dobrogean ocupa 953 km², ceea ce reprezinta peste 21% din suprafata regiunilor calcaroase din Romania. Din diagrama  distingem o distributie a calcarelor pe teritoriul Dobrogei in functie de varsta geologica ce marcheaza aceste straturi.
Triasicul, o perioada reputata a fi generatoare de calcare, a dus si pe teritoriul Dobrogei la depunerea unor stive importante de calcare si dolomite, cum se vede si din diagrama de mai sus (cu albastru).
Un alt ciclu sedimentar generator de roci carbonatice este neojurasicul si neocretacicul, care reprezinta al doilea strat important pe care pot fi cantonate pesterile(cu maro).
Al treilea strat (cu galben) care-l gasim in Dobrogea apartine formatiunilor neozoice, considerate post tectonice, gasindu-se ca atare in bazine formate dupa principalele evenimente structurale.

Cele trei tipuri de calcare se gasesc distribuite si in Dobrogea de nord,  unde au luat nastere o serie de pesteri cu dezvoltari nu prea mari dar importante din punct de vedere morfogenetic.
Se disting – in ciuda estomparii prin denudare sau fosilizare – trei tipuri morfogenetice de carst in Dobrogea: carstul golas (holocarstul), carstul golas si acoperit (de tranzitie) si carstul acoperit, fosilizat (merocarstul, criptocarstul).
In Dobrogea de nord intalnim calcare devoniene si triasice, in Dobrogea centrala ele apartin jurasicului superior iar in Dobrogea de sud sarmatianului. Ele sunt in mare parte acoperite asa cum s-a mai aratat de o cuvertura de loess, aparand la zi numai acolo unde aceasta a fost indepartata prin eroziune.
Tot din punct de vedere litologic calcarele din Dobrogea de Nord, pot fi caracterizate ca fiind calcare in masive izolate suprapuse rocilor impermeabile, exemplificandu-se prin tipul generic: martori de eroziune care sunt masive mai mult sau mai putin izolate.

In prezent se cunosc 22 cavitati, distribuite in 8 zone, ce indeplinesc conditiile de pesteri si o galerie de prospectiune care in urma parasirii a devenit loc de habitat pentru chiroptere si in care au inceput sa se dezvolte speleotemele, aceasta intrand in clasa –speologie miniera. Ne vom referi numai la cateva dintre acestea care au prezentat interes. La unele se poate observa modul de stratificare si cutare acolo unde straturile sunt mai dese si vizibile.
 
© Materiale realizate de catre Prof. Niculae Dobrescu
 

Localizare pe harta

Pestera cu butelii

Localizare si cai de acces: Se afla in aceeasi zona. Este ultima dintre pesterile din diaclaza (Fig.1). Are o singura intrare, la ea se ajunge urmand diaclaza spre SSE in acceasi directie pe care este dezvoltata, la aproximativ 100m de capatul NV. Se coboara in diaclaza 6m, dupa care intalnim intrarea, partial colmatata cu prabusiri. Descriere: Intrarea este descendenta ca la toate pesteri..

Pestera din Cotul Fisurii

Localizare si cai de acces: Aceasta se poate gasi lesne in imediata apropiere a P. cu Teava. Este localizata pe peretele estic al litoclazei la 1200 SE(Fig.1). Descriere: Intrarea este asemanatoare celorlalte cavitati, puternic descendenta de dimensiuni: 3/1,7m(Fig. 2).   Depunerile loessoidale de pe pardoseala galeriei de intrare, face mai grea inaintarea. Pe directia indicata anter..

Pestera cu teava

Localizare si cale de acces: Este situata in litoclaza amintita, la 100 m de P. Mica, sub un pinten de calcar. Intrarea se poate depista numai dupa tubul metalic destul de mare in diametru care se sprijina pe peretele de V (Fig.1). Descriere: Intrarea este descendenta de dimensiuni: 2,5/0,6m si greu accesibila datorita grohotisului format in urma sfaramarii blocurilor de calcar dupa fisurar..

Pestera Mica

Localizare si cale de acces: Toate sunt situate in imediata apropiere de P.Galeria de Prospectie. Daca luam ca azimut 1500 SSE. Dupa aproximativ 200m pe drumul negru, in dreapta se deschide o diaclaza, care a fost botezata de unii, impropriu, „crevasa”. Aici sunt cantonate cele patru pesteri din Fisura. Descriere: Prima dintre pesterile din aceasta Fisura (Fig. 1), este de dimen..

    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari retete

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site