In data de 30 martie 2023, a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei, care prevede inregistrarea denumirii „Placinta dobrogeana – IGP” in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate (IGP).
Ce este Placinta Dobrogeana
„Placinta dobrogeana” este un produs de patiserie facut din foi de aluat, umplute cu un amestec de branza sarata (telemea), cas si oua. Foile sunt obtinute prin intinderea si tragerea aluatului si sunt rulate, incretite si aranjate in forma de spirala in tavi rotunde. Acest produs are un gust sarat, datorat amestecului pe baza de telemea. In sectiune, se poate observa alternarea straturilor de umplutura alb-galbuie si a foilor de aluat.
Placinta dobrogeana are o consistenta frageda si moale, in contrast cu alte produse similare care au o textura crocanta si o suprafata friabila. Aceasta diferenta se datoreaza utilizarii unui amestec de iaurt si oua, in timp ce alte produse folosesc alte ingrediente. In plus, foile de aluat sunt preparate din aluat proaspat pentru fiecare lot de produse finite si sunt intinse si uscate pana cand devin foarte subtiri, translucide, elastice si usor lucioase, o tehnica cunoscuta doar de localnicii din Dobrogea.
Ce inseamna protectie in sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP)
Prin Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, denumirea „Placinta dobrogeana – IGP” a dobandit protectie in sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata (IGP). Aceasta eticheta de calitate evidentiaza legatura dintre o regiune geografica specifica si denumirea produsului, daca anumite calitati, reputatie sau alte caracteristici sunt atribuite in mod esential originii sale geografice. Cel putin una dintre etapele de productie, prelucrare sau preparare a produsului trebuie sa aiba loc in regiune pentru a se beneficia de aceasta eticheta de calitate.
Care sunt produsele alimentare romanesti recunoscute si inregistrate la nivel european
Prin aceasta recunoastere, „Placinta dobrogeana – IGP” se alatura altor 10 produse alimentare romanesti, deja recunoscute si inregistrate la nivel european, respectiv: Magiun de prune de Topoloveni (Indicatie Geografica Protejata), Salam de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Novac afumat din Tara Barsei (Indicatie Geografica Protejata), Scrumbie afumata de Dunare (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Sibiu (Indicatie Geografica Protejata), Carnati de Plescoi (Indicatie Geografica Protejata), Cascaval de Saveni (Indicatie Geografica Protejata), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (Indicatie Geografica Protejata), Telemea de Ibanesti (Denumire de Origine Protejata) si Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata).
In prezent, Romania are trei produse in procesul de verificare europeana pentru obtinerea certificarii de Indicatie Geografica Protejata sau de Specialitate Traditionala Garantata, respectiv: Pita de Pecica, Salinatele de Turda si Sardeluta marinata.
Inregistrarea denumirii Placinta dobrogeana – IGP reprezinta o recunoastere a valorii culturale si gastronomice a acestui produs traditional romanesc si va contribui la protejarea si promovarea patrimoniului culinar al Dobrogei. Documentatia este publica pe site-ul www.madr.ro