Midii (scoici) vii in cochilie preparate in abur de bere, suna destul de pretentios, insa nu este o reteta dificil de preparat, rezultatul final fiind exceptional, indeajuns pentru 2-3 persoane. Atentie, aceasta reteta creeaza dependenta!
CUPRINS:
Ingrediente necesare prepararii retetei Midii (scoici) vii in cochilie preparate in abur de bere
- 2 kg de scoici vii (in cochilie)
- 4-5 tulpini de telina apio
- 3 cepe medii
- Ierburi de Provence
- 1 legatura de patrunjel verde
- 2 beri blonde Leffe (belgiana) de 0,33ml
- Sare
- Ulei de masline sau unt
Midiile trebuiesc sa fie vii si asta se verifica simplu, cele vii sunt inchise, cele moarte au cochilia deschisa. Acestea din urma se indeparteaza, nu se gatesc.
Cum se prepara in bere midiile (scoicile) in cochilie?
Primul pas este curatarea scoicilor si asta difera de fiecare data cand le cumperi. Unele au multa iarba prinsa de ele, altele au alte formatiuni de scoici atasate pe cochilie. In functie de cat de incarcate sunt, le curatati si le pregatiti pentru gatit.
Urmeaza dupa curatare sa le puneti pentru 20 de minute intr-o oala cu apa rece si cateva linguri de otet.
Intre timp, tocati tulpinile de telina apio, ceapa si le puneti la calit in oala mare in care veti pregati midiile.
Ca idee, desi sunt fanul legumelor romanesti, la aceasta reteta folosesc telina apio din import (Italia, Spania), deoarece are alt gust, alta textura ce merge mult mai bine pe aceasta reteta. Telina apio este denumirea comerciala din limba spaniola pentru tulpina telinei de petiol.
Oala in care pregatiti scoicile trebuie sa fie generoasa (oala de 8-10 litri), sa incapa lejer cele 2 kg de midii si neaparat sa aiba capac care sa tina bine aburul in oala, ca asta-i cel mai important lucru, aburul de bere!
Revenim, in oala se toarna ulei de masline cat sa acopere fin fundul oalei, sau ½ pachet de unt. Eu prefer uleiul. Sa adauga telina apio, ceapa, sare si un praf de ierburi de Provence. Cam 10 minute ii ia bucatarului sa caleasca legumele, timp in care amesteca de mai multe ori compozitia.
Adaugam scoicile in oala si turnam 2 sticle de 0,33ml. de bere blonda belgiana (Leffe is the best). Focul la mediu, capacul pe oala sa tina aburul si preparam scoicile cam 10 minute. Timp in care, cu capacul pe oala (nu-l indepartam din curiozitate sa vedem ce mai fac scoicile ca pierdem aburul de bere), de 4-5 ori zdruncinam energic oala pe verticala sa desfacem scoicile. Ce nu se desface pana la final, nu se consuma.
Tocam legatura de patrunjel si asteptam momentul cand sunt gata scoicile si il adaugam peste ele. Punem capacul si mai zdruncinam inca odata oala. Lasam acoperit pana servim.
Daca ati urmat pasii descrisi de mine, ar trebui sa va iasa niste scoici asa cum le-ati servi la un restaurant de fite. Zeama de lamaie completeaza de minune, stropiti scoicile din belsug! Spor la gatit!