Zone strict protejate in Delta Dunarii

Sunt suprafete restranse, din interiorul rezervatiei (in RBDD circa 9% din teritoriu), in care se pastreaza, in conditii nemodificate sau putin modificate de om, specii de plante si animale precum si mediul lor de viata. Rolul lor principal este de conservare a vegetatiei caracteristice si de refugiu pentru diferite specii de animale. Pe teritoriul RBDD exista 20 astfel de zone de protectie.

In aceste zone este interzisa activitatea economica, intrarea in interiorul acestora fiind permisa doar in scop de cercetare si de supraveghere. Interdictia de intrare in zonele strict protejate este cel mai eficient mod de prevenire a distrugerii mediului si deranjare a speciilor de plante si animale din aceste zone.

Motivul principal pentru care Delta a devenit rezervatie a biosferei a fost acela ca, in comparatie cu alte delte ale Europei si chiar ale Terrei, aici natura a rezistat actiunii daunatoare a omului si s-au pastrat nealterate atat peisajul cat si diversitatea biologica pe care aceasta adaposteste. Cele aproape 400 de lacuri de diferite marimi, intinsele stufarii, padurile de stejar si frasin, dunele de nisip, plajele de pe litoralul marin sunt doar cateva din componentele peisajului deltaic care constituie medii optime pentru mai mult de 5.000 de specii de plante si animale. Mai mult decat atat, rezervatia se distinge prin numarul mare de exemplare la multe specii care in zilele noastre sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului. Multe din aceste specii rare se aglomereaza in anumite puncte ale deltei, motiv pentru care aceste zone au fost strict protejate.

Aproape o treime din numarul total de specii de plante ce traiesc in Romania se gaseste in rezervatie, adica peste 1830 specii. Tot aici se afla cele mai multe specii de plante medicinale (195) dar si cele mai mari suprafete acoperite cu stuf de pe glob si 2 paduri unice in Europa, formate din stejari seculari si liane mediteraneene (Padurile Letea si Caraorman).

Peste 3.400 de specii de animale au fost identificate de catre cercetatori pe teritoriul rezervatiei din care 37 gasite aici pentru prima oara in lume (o specie de vierme, 5 specii de paianjeni, 30 specii insecte si o specie de peste). Cea mai mare bogatie faunistica a rezervatiei o constitutie totusi pasarile care poposesc pe acest teritoriu in timpul migratiei sau care au ales delta ca loc de hranire, cuibarire si crestere a puilor. 320 specii de pasari pot fi observate in Delta, din care peste 200 de specii sunt protejate la nivel national si international. Specii rare sau amenintate pe plan mondial cum ar fi gasca cu gat rosu, pelicanul cret, codalbul sunt aici in cautarea unor conditii optime de supravietuire.
  • Zone tampon: sunt zonele care inconjoara zonele strict protejate si in care pot avea loc activitati traditionale ale locuitorilor deltei (pescuit, recoltarea stufului, pasunat, culturi agricole pe suprafete restranse, precum si practicarea turismului, toate sub un control strict). In RBDD exista 223.300 ha de zone tampon (circa 39 % din teritoriu).
  • Zone economice: cuprind restul rezervatiei, incluzand asezari umane, zone amenajate pentru piscicultura, agricultura, silvicultura si alte folosinte caracteristice regiunii. |n aceste zone sunt permise toate activitatile economice, care nu afecteaza in mod direct sau indirect echilibrul ecologic natural al intregului teritoriu. In aceasta categorie sunt incluse si zonele de reconstructie ecologica reprezentate de zone economice care si-au pierdut valoarea economica si care sunt sau vor fi refacute din punct de vedere ecologic.
  • Zone de reconstructie ecologicazonele economice amenajate pentru agricultura, piscicultura sau silvicultura care nu au mai raspuns cerintelor economice pentru care au fost create, au fost trecute pe lista zonelor care vor fi redate circuitului natural. 11.425 ha au fost deja refacute din punct de vedere ecologic, aceasta suprafata reprezentand cea mai mare suprafata de reconstructie ecologica din Europa. Aceste zone si-au reluat functiile naturale de zone umede, oferind speciilor de plante sI animale locuri noi de refugiu, hranire si reproducere.

 Sectiune realizata cu sprijinul INCDD

Insula Ceaplace

Insula cu o suprafata de 0,6 ha (177 ha incluzand luciul de apa) este situata in partea de nord a lacului Sinoe, aproape de limita zonei de protectie integrala Grindul Lupilor. Insula are o forma de atol ce delimiteaza un golf de mici dimensiuni in portiunea nord-vestica. Are o lungime de 4.514m. Ca incadrare teritorial-administrativa apartine de comuna Mihai Viteazu, Judetul Constanta.  ..

Insulele Prundu cu Pasari

Insulele cu o suprafata de 1,4 ha (187 ha incluzand luciul de apa) sunt situate in partea de sud-vest a lacului Sinoe, aproape de mal. Au o lungime de 5.468m. Ca incadrare teritorial-administrativa apartin de comuna Mihai Viteazu, judetul Constanta.   Rezervatia stiintifica Insulele Prundu cu Pasari gazduieste o colonie mixta de pasari dintre care de importanta majora lopatarul (Platalea..

Harta zonelor protejate din Delta Dunarii

Pe teritoriul RBDD exista 18 zone de protectie, cu rolul de a conserva vegetati caracteristica si de a asigura un refugiu pentru diferite specii de animale. Aceste zone acopera circa 9 % din teritoriu Rezervatiei.  

Rosca- Buhaiova

  Rosca- Buhaiova ( 9625 ha ): Zona se afla in partea de nord a deltei si este reprezentata de un complex de lacuri si balti, include o mare diversitate de biotopi reprezentativi pentru delta fluviala cum ar fi : plauri plutitori si fixati, mlastini stuficole, lacuri, grinduri fluviale, garle naturale, terenuri inundabile, zavoaie de salcii, etc. Se gaseste in jurul lacului Matita intre ..

Saraturi Murighiol

 Saraturi Murighiol (87 ha): Lacul Saraturi – Murighiol este situat intre localitatile Murighiol si Plopu si are o lungime de cca 2 Km si o latime maxima de 500 m. Apele lacului Saraturi Murighiol sunt puternic salinizate de tip cloruro- sulfatic (de unde si denumirea lacului), fiind caracterizate prin marea diversitate a zooplanctonului si fitoplanctonului. Lacul are o mare i..


    Articole din sectiune    

Delta Dunarii in imagini

Cele mai frumoase fotografii din Delta Dunarii si nordul Dobrogei

Albume fotografi Delta


Delta Dunarii si nordul Dobrogei fotografiate prin obiectivele aparatelor profesionale

Fotografia ta din Delta

Locul unde vezi fotografiile postate de fanii Deltei Dunarii

Recomandari pescuit

Statistici

Articole: 677
Unitati cazare:157
Fotografii:4436
Retete:124
Locuri pescuit:64
Comentarii:485
Ghid in Delta Dunarii:170

Linkuri utile

Orasul Tulcea

Asociatia Pescar Sportiv

Ibis Tours Birdwatching

- Eco Chettusia

......................................................

Website Translator
 

GHID online Delta

Intra in GHID si descopera cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii si Dobrogea de Nord

Recomandam

WelsBaltenii de Sus

Adauga in site

Reteta culinara

Atunci cand calatorim prin Dobrogea de Nord si gustam dintr-un preparat de-al locului si ne place, nu plecam pana cand nu ne impartaseste gazda secretul retetei.

Daca ai preparat  o reteta pe baza de peste, sau o reteta care se poate prepara la vatra esti invitatul nostru sa o publici aici.

 

Fotografie din vacanta

Nimic nu se compara cu o vacanta petrecuta in Delta Dunarii! Parca timpul petrecut aici se scurge mult prea repede. Ramanem doar cu amintirile si cu pozele. Aratati si celorlalti cum ati petrecut vacanta in Delta Dunarii.

 

Anunt din Tulcea

Adauga anuntul tau gratuit, fara sa te inregistrezi. Domenii anunturi: vanzari, cumparari, prestari servicii numai pentru judetul Tulcea.

 

Unitate de cazare

De ce sa va inscrieti unitatea dumneavoastra de cazare in acest site? In primul rand pentru ca este gratuit, apoi pentru veti fi prezent in cel mai vizitat site din domeniu.
Beneficiati de:

  • o pagina dedicata;
  • puteti adauga promotii, oferte
  • galerie foto dedicata;
  • nu exista intermediari
  • optimizare pentru motoarele de cautare;
  • link direct catre site-ul dumneavoastra;
  • contorizare reala vizite/ IP.

 

 

Loc de pescuit

Da, stim ca in Delta Dunarii se poate pescui peste tot unde-i apa. Insa exista anumite locuri care au fost testate de catre noi si de catre alti pescari si le publicam in site ca sa puteti beneficia si voi de o partida de pescuit reusita.
Daca ai descoperit la randul tau noi locuri de pescuit in Delta Dunarii sau Dobrogea de Nord, spune-ne si noua, nu le tine numai pentru tine!
 

Impresii, povestiri

Daca iubesti acest minunat loc si doresti sa publici aici impresia ta sub forma unui articol, te asteptam sa ne contactezi la redactia [at] info-delta.ro. Daca ai si fotografii din calatoria ta, ar fi exceptional.

 

 

Loc in ghidul online

Daca esti pasionat la fel ca si noi de Delta Dunarii si Dobrogea de Nord trimite-ne fotografii din locurile unde ai fost si noi le vom araja frumusel pe harta. Nu uita sa ne spui de unde sunt fotografiile si sa ne transmiti coordonatele GPS.

 

Cazare in Delta DunariiArticole noi publicate

Ghid in Delta Dunarii

Comentarii in site