miercuri, 9 octombrie 2024
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
Agentia Descopera Delta Dunarii
AcasăJurnal de calatorieTura de o zi in Dobrogea de Nord

Tura de o zi in Dobrogea de Nord

Pentru ca multe persoane ne intreaba ce pot vizita intr-o zi in Dobrogea de Nord, altceva decat Delta Dunarii, zilele trecute am facut o tura cu plecare din Bucuresti si retur. Acuma depinde si de ceea ce va doriti sa vizitati, noi prezentandu-va ceea ce am facut pe parcursul unei zile dar si ce ati fi putut sa faceti in plus.
Startul plimbarii s-a dat la ora 5.30 deoarece Bucurestiul devine destul de aglomerat incepand cu orele 7 ale diminetii si am fi pierdut destul de mult timp in trafic. Ruta clasica inspre Tulcea pe A2 pana la iesirea catre Slobozia, apoi Tandarei, Harsova iar la Ciucurova dupa padure am facut stanga catre Macin.

Pregatiti-va, de aici incepe aventura pin minunata Dobroge de Nord. Nu accelerati pentru ca imediat in stanga se afla Manastirea Cerbu, un proiect arhitectonic destul de avangardist ce prinde contur odata cu trecerea timpului. Mai departe, drumul este spectaculos. Ne repetam, nu va grabiti. Serpentine, paduri de stejari, platouri de vegetatie, serpentine, paduri, un peisaj ce te face sa rulezi incet, incet ca sa ai timp sa te incarci cu frumusetile locului.

La capatul acestui drum care nu doream sa se mai termine se afla comuna Horia, unde am facut stanga indreptandu-ne catre Macin. Primul punct de interes in calatoria voastra il poate reprezenta casa memoriala Panait Cerna. Aici se ajunge usor, existand indicatoare. Noi de aceasta data nu ne-am abatut de la drum pentru a vizita muzeul ci ne-am continuat excursia avand ca tinta cetatea Troesmis (Turcoaia), un loc ce l-am vizitat in urma cu 4 ani in drumurile noastre de documentare si ne doream sa vedem ce s-a mai intamplat in zona. Spre deosebire de acele vremuri cand a fost o adevarata aventura gasirea cetatii, acum am urmat indicatorul din sosea si la capatul drumului am regasit locul neschimbat. Sesiune foto cu ruinele vizibile ale cetatii si la drum.

Inainte de a ajunge la cetate, poate ca ati azit deja de lacul Iacobdeal din Turcoaia si vreti sa vedeti cu ochii vostri cat este de frumoasa zona. Asa ca faceti stanga inspre satul Turcoaia, apoi iarasi stanga inspre cariera de piatra si cu putin noroc gasiti si lacul un pic ascuns printre stanci. Acum este mai simplu, o cautare pe google si-ti arata unde-i. Altfel stateau lucrurile in 2010.

De la Turcoaia, nu ne-am mai oprit decat la Crama Dobrogeana din Macin, unde ne astepta o gustare dobrogeana si o degustare de vinuri pentru cine nu era responsabil cu volanul. A devenit o traditie ca in fiecare an sa fim oaspeti ai acestui loc si sa vedem cu bucurie cum oamenii de aici se implica activ in promovarea turistica a zonei. Notati: in tura voastra din Dobrogea de Nord nu trebuie sa ratati o degustare de vinuri dobrogene, sunati inainte si veti fi intotdeauna bine primiti.

In Macin mai sunt de vizitat 2 manastiri, prima Izvorul Tamaduirii aflata inainte de a intra in localitate, la baza muntilor Macin si ce-a de-a doua manastire in oras. Cetatea Arrubium nu o recomandam, pentru ca nu aveti ce vedea, nu sunt incepute lucrari de conservare si nu se merita efortul.

Ne-am continuat drumul inspre localitatea Garvan avand ca obiectiv cetatea romano-bizantina Dinogetia. Pentru pasionati, este un obiectiv unde ai ce vedea, unde s-au inceput lucrari de reconstructie si s-a incercat o conservare, insa din pacate banii insuficienti sau inexistenti alocati acestui sit arheologic duc inevitabil la degradarea sitului arheologic si e pacat de efortul depus pana acum.

Isaccea, urmatoarea oprire in tura noastra de o zi, la cetatea Noviodunum. O cetate ce o vizitam in fiecare an. Se ajunge usor datorita indicatoarelor. Si la acest sit arheologic se observa eforturile de conservare a celor ce-l gestioneaza.

Odata cu atingerea acestui obiectiv ne-am indreptat catre Tulcea unde am ajuns la orele 16, ca apoi sa inchidem tura de o zi in Dobrogea de Nord. In drumul vostru catre Tulcea, punctul final al calatoriei puteti vizita manastirile Cocos, Saon si Celic Dere.
Normal ca ar mai fi de vizitat multe obiective in Dobrogea de Nord, ramane sa vi le descriem intr-o alta tura.

Galerie fotografii din Tura de o zi in Dobrogea de Nord

ULTIMELE ARTICOLE DIN SECTIUNE

VA RECOMANDAM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Descopera Delta Dunarii

ARTICOLE RECENTE

Manastirea Celic Dere judetul Tulcea

Galerii fotografii Manastirea Celic Dere

0
Situată la 30 km de municipiul Tulcea, între satele Poșta și Telita, Mănăstirea Celic-Dere a fost construită către mijlocul secolului al XIX-lea ca mănăstire...

RECOMANDAM