12.8 C
Tulcea
14 iunie, 2021

Cetati, situri arheologice

 Case memoriale, muzee

Monumente istorice

 • Geamia turceasca si Mormantul lui Ali Gaza-Pasa – Babadag: Monument istoric si de arhitectura religioasa situat in centrul orasului Babadag.
 • Cismeaua Kalaigi – Babagag: Monument istoric ce dateaza din epoca medievala. Cismea este situata in centrul orasului Babadag, fiind sapata de catre pelerinii musulmani la sfarsitul sec. XVII .
 • Turbeaua lui Sari Saltuk este un monument situat in Babadag.
 • Monumentul Paleocrestin – Niculitel : Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
 • Langa cetatea Garvan-Dinogetia la sud de capul dealului Bugeac, a fost ridicat la sfarsitul sec. XIX, de catre regimentul Riazan un monument comemorativ inchinat primilor eroi romani cazuti in timpul razboiului de Independenta, in luptele pentru eliberarea Dobrogei.
 • Smardan – Monumentul : In comuna Smardan, pe malul Dunarii pe locul unde a fost scufundat in 1877 monitorul «Duba-Seify» de catre marinarii de pe Salupa «Rindunica» a fost inaltat in 1894 si refacut in 1977 un monument comemorativ inchinat vitejiei acelui grup de romani in lupta generala pentru independenta. Monumentul a fost refacut.
 • Farul din Sulina: Reper intern al orasului Sulina, farul este situat la 2,5 km distanta de malul actual al Marii Negre.
 • Geamia catedrala „Azzizie” – Tulcea: Situata pe strada 14 Noiembrie, Tulcea.
 • Monumentul Independentei – Tulcea: Situat in Parcul Monumentului, Tulcea.
 • Biserica Sfantul Atanasie – Niculitel: Un monument istoric si de arhitectura religioasa, unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult de la noi din tara.
 • Bisericuta Sfantul Gheorghe: Un monument istoric, situat in apropierea centrului orasului Isaccea.
 • Obeliscul din satul Crisan: Acest monument a fost ridicat in onoarea Majestatii Sale Carol I, Regele Romaniei, care in anul 1894 a binevoit sa inaugureze a opta taietura la mila 18.

Localizarea pe harta a obiectivelor istorice din Dobrogea de NordUltimele articole

Farurile din Sulina

In numar de patru, farurile din Sulina reprezinta puncte de interes pentru turismul din zona. Farul Vechi Sulina (Farul Comisiunii Europene a Dunarii) – Muzeu, reper intern al orasului Sulina, farul a fost construit, probabil la inceputul secolului al XIX-lea, pe malul drept al Dunarii si apartinea Administratiei Generale a Farurilor din Imperiul Otoman. La…

Descoperirea Monumentului paleocrestin de la Niculitel

Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla in nord-estul localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie. Incepand cu a doua jumatate a secolului XX, cercetarile arheologice efectuate in zona au scos la lumina si monumente mai vechi decat bazilica crestina. Astfel, au fost localizate ruinele unor ferme romane de tipul villa rustica care au apartinut probabil veteranilor…

Mormantul lui Ali Gaza-Pasa – Babadag

Monument istoric si de arhitectura religioasa situat in centrul orasului Babadag, datand din epoca medievala. Curtea geamiei mai cuprinde in afara de geamia propriu-zisa si casa parohiala si monumentul funerar al lui Ali Gaza Pasa, ctitorul geamiei. Localizare pe harta: Galerie foto monumentul funerar al lui Ali Gaza Pasa din Babadag © Redactia info-delta.ro

Situl arheologic de la Maliuc – Taraschina

Situl este amplasat pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, intre Canalele Sontea si Olguta, in apropierea lacului Taraschina, in Delta Dunarii. Cercetarile arheologice de la Taraschina imbogatesc substantial cunostintele asupra popularii litoralului Marii Negre in cursul mileniului al V-lea a.Chr. Acest sit, astazi partial acoperit de apele Dunarii, constituie cea mai veche locuire bine documentata…

Articole din sectiune