Județul Tulcea este, prin excelență, o zonă turistică de o frumusețe și diversitate remarcabile, ce atrage turiști atât din țară, cât și din străinătate. Peisajele pitorești, bogăția naturală și biodiversitatea, alături de valoroasele vestigii arheologice și monumentele istorice, conferă unicitate acestei regiuni. Tulcea, reședința administrativă a județului, este adesea numită „Poarta Deltei Dunării”, fiind punctul principal de acces către una dintre cele mai spectaculoase și valoroase regiuni ecologice din Europa, Delta Dunării.
CUPRINS:
Delta Dunării – Un peisaj unic
Delta Dunării, unde fluviul Dunărea se împarte în trei brațe majore (Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe), formează un teritoriu fascinant, un veritabil „regat al apelor și al insulelor plutitoare”. Cu o suprafață de aproximativ 5.165 km², dintre care 3.446 km² se află pe teritoriul României, Delta este considerată cel mai extins teren umed din Europa și al doilea ca mărime dintre deltele europene. Acest ecosistem dinamic este recunoscut internațional pentru importanța sa ecologică, fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO și declarată Rezervație a Biosferei.Rezervația Biosferei Delta Dunării funcționează sub motto-ul „Delta Dunării pentru noi și pentru prosperitate”, cu scopul de a proteja și conserva această zonă unică pentru generațiile viitoare. Aceasta este una dintre cele trei rezervații biosferice ale României, alături de Parcul Național Retezat și Rezervația Pietrosul Rodnei. Cu toate acestea, Delta Dunării este considerată cea mai importantă rezervație din România și a treia ca importanță ecologică la nivel global.
Pe lângă importanța sa ecologică, Delta a primit în anul 1995 distincția „Eurisite” din partea UNESCO, un premiu de mare prestigiu la nivel european, acordat pentru eforturile de conservare și protejare a mediului. Acest premiu subliniază valoarea inestimabilă a Deltei Dunării și necesitatea unor măsuri continue de conservare.
Turism în Delta Dunării și împrejurimi
Turismul în județul Tulcea este axat în principal pe explorarea Deltei Dunării și pe rutele către orașele istorice Măcin, Garvăn și Isaccea, care oferă peisaje naturale încântătoare și vestigii culturale semnificative. În Delta Dunării, turiștii pot descoperi o combinație unică de peisaje, de la lacurile și canalele ce se întind pe 2.025 km² de apă, la insulele plutitoare de stuf, cunoscute sub numele de plauri. Delta este un paradis al pescarilor, dar și al celor pasionați de birdwatching, oferind un habitat esențial pentru peste 300 de specii de păsări, dintre care multe sunt migratoare și revin anual în acest sanctuar al naturii.
Una dintre principalele atracții este varietatea imensă de păsări, printre care pelicanii, egretele, cormoranii și numeroase alte specii rare sau pe cale de dispariție. Delta Dunării este recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante zone de birdwatching din Europa, un loc unde pasionații pot observa migrațiile păsărilor pe trasee ce le aduc din Africa și Asia.
Ecosistemul Delta Dunării
Din punct de vedere ecologic, Delta Dunării este una dintre cele mai bine conservate zone umede din lume, cu o biodiversitate impresionantă. Aici se găsesc peste 400 de lacuri, insule plutitoare de stuf (plaure) care acoperă 19,5 km², și cea mai mare întindere de stufăriș din lume – peste 1.800 km² de „păduri” de trestie și sălcii.
În apele Deltei trăiesc peste 136 de specii de pești, incluzând specii valoroase precum crapul, plătica sau somnul. Din păcate, alte specii precum știuca și linul sunt în regres din cauza sensibilității lor la poluare și braconaj.
Principalele forme de turism care se pot desfășura pe teritoriul Deltei Dunării
- Turism pentru recreere: practicat prin intermediul companiilor de turism;
- Turism de cunoaștere: practicat fie individual, fie prin intermediul excursiilor organizate;
- Turism rural: turiștii sunt găzduiți și ghidați de localnici;
- Turism cu tematică științifică: practicat îndeosebi de către specialiști, ornitologi, cercetători, studenți;
- Tabere speciale de tineret: organizate pentru cunoașterea naturii;
- Turism nautic: pentru practicarea sporturilor nautice;
- Turism foto-safari: pentru pasionații de fotografii de natură sălbatică;
- Turism pentru practicarea pescuitului sportiv și recreativ.
Ajunși in judetul Tulcea puteti vizita
- Delta Dunarii: pentru pasionatii de natura, pescuit, este locul cel mai indicat. Supranumita si raiul pestilor si a pasarilor, Delta Dunarii ramane pe locul intai in preferintele turistice din zona. Pentru informatii clik aici
- Parcul National Muntii Macinului: reprezinta unicul parc national din tara ce protejeaza suprafete importante de vegetatia stepica, reprezentata aici prin stepa pontico-balcanica, acest tip de vegetatie fiind foarte rar la nivel european. Pentru informatii clik aici
- Manastiri: Manastirea Celic Dere, Manastirea Cocos, Manastirea Saon, Manastirea Valea Teilor,Manastirea Vovidenia, Manastirea Uspenia, Manastirea Stipoc (Schitul Sfantul Atanasie), Manastirea Cerbu, Manastirea Macin, Manastirea Izvorul Tamaduirii – Macin, Manastirea Dinogetia, Manastirea Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, Manastirea Codru, Manastirea Halmyris, Manastirea Buna Vestire – Delta Dunarii, Manastirea Nasterea Maicii Domnului si Sf. Cuv. Parascheva , Manastirea Sfantul Ilie.
- Situri arheologice: cetatea Medievala de la Enisala, situl arheologic Orgame – Argamum, fortificatia Romana – Babadag, cetatea Noviodunum, cetatea Garvan-Dinogetia, situl arheologic Halmyris, cetatea Troesmis , cetatea Arrubium , cetatea Aegyssus, cetatea Salsovia , cetatea Beroe, cetatea Proslavita ,cetatea Ibida.
- Case memoriale si monumente: casa Panaghia, casa Panait Cerna, Ensiala-Gospodaria Taraneasca “In Situ”, monumentul Paleocrestin din Niculitel, geamia catedrala „Azzizie”, monumentul Independentei din Tulcea, farul din Sulina.
- Muzee in orasul Tulcea: Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunarii”, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara , Muzeul de Arta.
Imagini Romeo Huidu | info-delta.ro
Articolul Turismul în judetul Tulcea a fost actualizat in octombrie 2024